De Impact Van Technologie In Het Voedselproces

Van gezondheid en voeding tot milieu-impact en kwaliteitscontrole, zijn er momenteel verschillende problemen die de voedselproductie vormgeven. In veel gevallen helpen doorbraken in de voedselverwerkingstechnologie om deze cruciale uitdagingen het hoofd te bieden.

Dus wat zijn de belangrijke trends die de productie beïnvloeden, en welke rol speelt technologie bij het hervormen van de manier waarop we voedsel produceren over de hele wereld?

De personalisatie van eten

Medische technologie van consumentenkwaliteit, zoals smartwatches, zal een golf van vraag naar steeds persoonlijker voedsel stimuleren. Mensen met diabetes kunnen hun eetgewoonten veranderen als reactie op metingen van hun glucosemeters; veganisten zouden kunnen zoeken naar extra B12 en omega-3 vetzuren in hun ingrediënten; en senioren willen misschien voedingsmiddelen met hogere niveaus van B12, calcium en vitamine D.

Personalisatie lijkt misschien de vijand van de grootschalige voedselproductie-industrie; dat hoeft echter niet het geval te zijn. We kunnen fabrikanten zien samenwerken met externe dataproviders of zelfs hun eigen voedingsapps introduceren. Productiefaciliteiten kunnen straks 'basis ingrediënten'  leveren, zoals melk of vruchtensap, of zelfs gebakken goederen, waaraan retailers of zelfs consumenten zelf de juiste hoeveelheden vitamines en mineralen toevoegen, op basis van inzichten uit hun aangesloten koelkast.

Frauduleus voedsel bestrijden

De voedingsindustrie is nu de vierde meest waardevolle namaakmarkt, met frauduleuze voedingsmiddelen, zoals koffie, olijfolie, azijn, kaas, vis en honing, die maar liefst 10% van de wereldwijde kruidenierswinkel vertegenwoordigen. Om dit te bestrijden, zullen nieuwe technologieën waarschijnlijk een plaats vinden in productiefaciliteiten.

Ten eerste, slim wegen, testen en etiketverificatie zullen fabrikanten verzekeren dat het ingrediënt dat ze verwerken is wat het beweert te zijn. Verwacht wordt binnenkort een volledig geïntegreerde software die de toeleveringsketen volgt, bewaakt en erover rapporteert. Deze technologie maakt een sneller en nauwkeuriger beheer van problemen of een snellere terugroepactie in de ergste gevallen mogelijk.

Bovendien zullen voedselproducenten steeds meer investeren in innovatieve etikettering - van hologrammen en reliëf tot UV-, radiofrequentie-identificatie of zelfs tastbare etiketten - om consumenten ervan te verzekeren dat de goederen die ze kopen authentiek zijn.

Een duurzame toekomst voor voedsel

Ten slotte stellen nieuwe niet-thermische processen bedrijven in staat ziekteverwekkers te doden en de houdbaarheid te verlengen, terwijl de behoefte aan kunstmatige conserveermiddelen wordt verminderd en de versheid, textuur en voeding behouden blijven. Net zo belangrijk is dat, aangezien deze processen energie-efficiënter zijn, ze een overgang mogelijk maken naar ultramoderne, energiezuinige fabrieken zonder afval.

Deze planten hebben niet alleen een veel lagere ecologische voetafdruk, maar dankzij de lagere energie- en warmtebehoefte, de verminderde behoefte aan oliën en de automatisering van processen zoals slachten en wassen, zorgen ze ook voor een veiligere en aangenamere werkomgeving. voor werknemers.

Sluiten